Historie

In 1991 werd voor het eerst een festival georganiseerd onder de naam Noorderzon. Een lokaal festival dat destijds bestond uit een aantal zeer geslaagde muzikale zondagen op verschillende plekken in de stad Groningen in combinatie met een afsplitsing van festival ‘De Parade’.

Nu - 25 jaar later - is Noorderzon uitgegroeid tot een internationale kunstenmanifestatie met 135.000 - 150.000 bezoekers en een naam die ook ver buiten Nederland bekend is. Er is dus nogal wat gebeurd in de afgelopen vijfentwintig jaar. Op deze pagina vind je meer informatie over ons verleden.

Onder de noemer Noorderzon ging op 4 augustus 1991 een manifestatie van start die naast muziek een veelheid van culturele uitingen van niveau heeft geboden en veel publiek heeft getrokken.

Jaarverslag St. Zomermanifestatie Groningen 1991

Coproducties

Sinds 2008 zijn wij - vaak in samenwerking met onze partners Grand Theatre Groningen - steeds actiever in het co-produceren van internationale voorstellingen van groepen en makers.

Meer info

Artiestenarchief

In het artiestenarchief vind je een selectie van artiesten, groepen en voorstellingen die te zien waren tijdens de afgelopen edities van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen. Van het Australische Stalker Theater (2002) tot en met optreden van Edward Sharpe & The Magnetic Zeros (VS) in 2008.

Meer info

Noorderzon-wiki

In 2010 zijn we begonnen met het vormen van een soort Noorderzon-wiki, die wij in de komende jaren willen ontwikkelen. Hier zijn allerlei interviews terug te lezen met betrokken uit het het heden en verleden van Noorderzon. Ook vind je hier verschillende feiten en fabels rondom het festival.

Meer info

Programma 1991 - 2014

Een belangrijk historisch onderdeel is het programma van voorgaande jaren. De programma's van 1991 tot en met 2000 zijn terug vinden in de vorm van een door te bladeren magazine en die van 2001 tot en met 2014 natuurlijk ook.

Noorderzon Festival 1991 Noorderzon Festival 1991

Filmpjes en Vormgeving

Een festival evolueert door de jaren heen en dat is prachtig terug te zien in de vormgeving.Zo hebben we een overzicht gemaakt van oude festivalposters & impressiefilmpjes. Ook is er speciale pagina voor meer informatie omtrent vormgeving.