Lundahl & Seitl

An Elegy to the Medium of Film

Stockholm, Zweden

Nederlandse première

Lundahl & Seitl |An Elegy to the Medium of Film

Je eigen fantasie als een filmprojector

Zou onze verbeelding op dezelfde manier werken als het medium film niet zou bestaan? In ons leven zien we immers zoveel films dat onze fantasie als een filmprojector is gaan werken. We hebben maar een klein zetje nodig om de wereld om ons heen als een filmische ervaring te beschouwen. De interactie tussen kunstwerk en toeschouwer is altijd het uitgangspunt van het Zweedse kunstenaarsduo Lundahl & Seitl. Met An Elegy to the Medium of Film creëerden zij als ode aan het medium film en aan de beroemde filmmaker Andrei Tarkoski een installatie waarin de bezoeker wordt gestimuleerd niet passief naar een groot scherm te kijken, maar om actief vanuit zijn eigen verbeelding een film te creëren. In een spannende, donkere ruimte en met behulp van video, geluid en aanraking word je je eigen filmprojector. Elegy to the Medium of Film is onder meer een coproductie van Noorderzon in het kader van NXTSTP. Let op: het aantal tickets voor deze voorstelling is beperkt!

“Stap voor stap wordt het publiek een film ingezogen. (…) Een film ervaren betekent hier: je in de positie van de camera verplaatsen en je herinneringen aan de films die je zag levend laten worden.”

- Helmut Ploebst, Der Standard

Mark Talks | Lundahl & Seitl

Credits

Concept – Christer Lundahl & Martina Seitl
Video production – Tony Ahola / VideoMaskinen
Sound technology – Jan Carleklev
Sound archive – David Östberg
Assistant director –  Lisette Drangert
Collaborators – Laura Hemming-Lowe, Catherine Hoffmann, Genevieve Maxwell, Pia Nordin & Alice Tatge

This project is co-produced by NXTSTP, with support of The Culture Programme of the European Union. Co-producers: Göteborg Dans & Teater Festival, Kunstenfestivaldesarts, Noorderzon Performing Arts Festival Groningen, steirischer herbst festival.

Lundahl & Seitl are supported by Kulturrådet Sweden and Sennheiser Nordic

Thanks to Weld (research space), Bio Rio Stockholm, Kunsthistorisches Museum Vienna, Royal Academy of Arts London, Joakim Olsson (video consultation), Nikolai Petef Sennheiser (consultation and research), Emma Leach (coordination)

Toon alle credits