Christiaan Weijts i.s.m. Arts in Society

De kracht van kunst

Leiden, Nederland

Merlijn Doomernik

De kracht van kunst

Leiden, Nederland

De kracht van kunst

Leiden, Nederland

De kracht van kunst

Leiden, Nederland

Hoe maken we kunst weer echt?
Esthetiek is overal. Tegelijkertijd is de kunst steeds meer onderdeel van de toeristenindustrie, verwachten we er een maatschappelijke impact van, een educatieve waarde of economisch gewin. Aan de hand van de ideeën van de Duitse hoogleraar esthetiek Christoph Menke, gaat auteur en NRC columnist Christiaan Weijts terug naar het begrip van kunst als kracht – doelloos, speels en donker, ondoorgrondelijk voor het rationele verstand. Weijts geeft een lezing over zijn onlangs verschenen boek Aanraken A.U.B waarin hij de lezer mee neemt in een verkenning langs gestolen Van Goghs, langs de ‘zinnelijke kennis’ van Baumgarten, langs blenders met goudvissen, melancholie en gewelddadige chimpansees. De onderliggende vraag is steeds: hoe kan kunst weer echt ráken?

Daarna zal er een gesprek plaatsvinden over de kracht van kunst. Kunstenaar Helen Frik maakt sculpturen, installaties en tekeningen, met als bindende factor een brandende nieuwsgierigheid naar hoe om te gaan met de grilligheid van het intermenselijk doen en laten. Frik heeft een historisch collectie van haar eigen tekeningen, The Frik Collection, en beheert sinds 2010 de Frik Collection Ceramic Museum; een collectie, welke gevormd wordt vanuit een breed historisch en genre-technisch besef.

Credits

Het Instituut voor Kunst en Kritiek is een samenwerking tussen presentatie-instelling West Den Haag en Arts in Society van de  Rijksuniversiteit Groningen.

Toon alle credits