Johannes Bellinkx

Reverse

Amsterdam, Nederland

© Moon Saris

Reverse

Amsterdam, Nederland

(c) Dennis van Tilburg

Reverse

Amsterdam, Nederland

© Moon Saris

Reverse

Amsterdam, Nederland

© Moon Saris

Moedig achterwaarts, het onvoorziene tegemoet
Ben je altijd maar vooruit aan het snellen, vastberaden op weg naar wat je al kent? Reverse van Johannes Bellinkx nodigt uit tot precies het omgekeerde: in deze zeer ongewone geluidswandeling loop je achteruit door de stad. Bellinkx, Belg in Amsterdam, daagt je uit tot een overgave aan het onverwachte. De klasse van Reverse zit ‘m in de eenvoud: door een dagelijks, doodnormaal patroon – letterlijk - om te draaien, weet Bellinkx het vertrouwde in geheel nieuw perspectief te plaatsen. Reverse is daarbij veel meer dan een ontregelende zintuigelijke ervaring en een aangename oefening in bevrijdende kinderlijke ondeugd; de wandeling stelt het Westerse idee van een lineaire tijdsbeleving op de proef. Wat zou ons bestaan betekenen als we, net als in veel Oosterse en Afrikaanse culturen, ons overgeven aan een universum waarin verleden, heden en toekomst gelijktijdig plaatsvinden?

Voorstelling geschikt vanaf 8 jaar

Een simpele omkering van je loopgewoonte doet wonderen. Je blikveld wordt breedbeeld, de focus verwijdt zich; alsof je je terugtrekt uit alles.

- Annette Embrechts, de Volkskrant

Credits

Tekst en regie | Johannes Bellinkx
Audiocompositie | Dennis van Tilburg
Smartphone Applicatie Ontwikkelaar | Teackele Soepboer
Installatie | Thijs Wieman
Productie | SoAP

Met dank aan | Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stichting NDSM, Das Theatre, Over het IJ Festival, met steun van Fonds Podiumkunsten

Toon alle credits