New Queens of Strings

Dubbelconcert van Maya Fridman, cello & Diamanda Dramm, viool

Amsterdam, Nederland

Aaron van Valen

Dubbelconcert van Maya Fridman, cello & Diamanda Dramm, viool

Amsterdam, Nederland

Brendon Heinst

Maya Fridman | Canti d’inizio e fine
Celliste Maya Fridman werd in 1989 in Moskou geboren, waar ze zich ontpopte als muzikaal wonderkind. In 2010 kwam ze naar Nederland, waar ze studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam. Sindsdien maakt ze indruk met haar veelzijdigheid en prachtige uitvoeringen. Fridman plaatst als vanzelfsprekend hedendaagse composities naast grote werken uit de vorige eeuw en ontroert met haar emotioneel geladen spel. Dit jaar werkt ze samen met componist Maxim Shalygin, wat resulteert in een nieuw stuk voor cello solo: Canti d’inizio e fine. Een monumentale cyclus van zeven songs voor cello (en stem) met het thema geboorte, leven en dood, dat als een rode lijn door de cyclus loopt.

Diamanda Dramm | Violin Spaces
Diamanda La Berge Dramm (1991) groeide op in Amsterdam en studeerde daarna in Boston.  Al op haar vierde speelde ze viool - of misschien moet je eerder zeggen - speelde ze mét de viool. Die speelsheid is ze, gelukkig, nooit kwijtgeraakt. Dramm kent haar klassiekers maar kreeg in 2013 ook de John Cage Award voor haar contributie aan hedendaagse muziek, twee jaar later gevolgd door de prestigieuze Kersjesprijs. In Violin Spaces gaat zij opnieuw op ontdekkingsreis naar alle mogelijkheden van haar instrument. In samenwerking met Garth Knox, voormalig altviolist van het befaamde Arditti Quartet, kwam ze tot een reeks fascinerende composities waarin zo ongeveer alles wat je op een viool kan doen aan bod komt - behalve het conventionele klassieke strijken.

Dit zijn zitconcerten.

“Ineens klinkt er muziek van de hedendaagse Garth Knox, verglijdende klankklusters, modernistisch tot en met, maar Dramm kan dit voortreffelijk aan.” 

- Rudolf Nannensma, Leeuwarder Courant

“[Fridman] haar performance heeft een sterke emotionele impact op het publiek” 

- Gaudeamus