Ruben Terlou i.s.m. Studium Generale

China door de ogen van Ruben Terlou

Nederland

Merlijn Doomernik

Ruben Terlou i.s.m. Studium Generale | China door de ogen van Ruben Terlou


De lezing van Ruben Terlou is uitverkocht.

Samen met Studium Generale presenteert Noorderzon voor het eerst een lezing in de Romeo Tent: China door de ogen van Ruben Terlou. De veranderingen in China zijn in een stroomversnelling terechtgekomen met ingrijpende maatschappelijke en economische gevolgen. Waar de Westerse wereld in discussies is verwikkeld over privacy en de macht van de sociale media bedrijven, wordt in China al druk geëxperimenteerd met een sociaal kredietsysteem gerund door de overheid. Met behulp van big data worden eerlijke burgers beloond en oneerlijke burgers bestraft. Vanuit onze ogen gezien creëert China hiermee wellicht een digitale totalitaire staat, maar hoe zien de Chinezen dat zelf? Wat zegt zo’n kredietsysteem over hun cultuur? Ruben Terlou legt aan de hand van verhalen en beelden het veranderende China bloot.

Ruben Terlou studeerde Mandarijn in China en Geneeskunde aan de UvA. Voor, tijdens en na zijn studie was hij actief als fotograaf in met name China en Afghanistan. Hij won met zijn series diverse prijzen bij de Zilveren Camera en in 2016 de Prijs voor de Vernieuwende Fotojournalistiek. Dat jaar betekende tevens het televisiedebuut van Ruben Terlou, met de succesvolle serie Langs de Oevers van de Yangtze, uitgezonden door de VPRO.

Ruben Terlou’s expositie Dwars door China is van 21 juli t/m 16 september 2018 te zien in Noorderlicht | Huis van de Fotografie.