Aletta Jacobs School of Public Health

Denken om te doen: Samen meer gezonde jaren

Groningen, Nederland

Denken om te doen: Samen meer gezonde jaren

Groningen, Nederland

TedxFryslân

Denken om te doen: Samen meer gezonde jaren

Groningen, Nederland

Denken om te doen
In een tweetal presentaties gaan we het hebben over gelukkig en gezond oud worden. De onderwerpen die worden getackeld zijn dementie en obesitas. 

Presentatie 1 | Wonen met dementie en verouderingspakken 
Dwellings for Dementia: woningen voor mensen met dementie. De woonomgeving in een verpleeghuis veroorzaakt vaak stress bij bewoners. Bijvoorbeeld door geluid of slecht licht of als de opzet niet uitnodigt tot bewegen of sociaal contact. Daarnaast hebben mensen met dementie meestal allerlei beperkingen aan hun bewegingsapparaat. Hoe kunnen woningen voor mensen met dementie zo worden ontworpen en ingericht dat deze tegemoet komen aan de behoefte en welbevinden van hun bewoners?
U krijgt een overzicht van de laatste stand van zaken van evidence-based renoveren en nieuwbouwen en een oudere uit het publiek neemt het op tegen een jongere uit het publiek in een verouderingspak. Een verouderingspak (www.age-simulation-suit.com) simuleert beperkingen van ouderen en wordt gebruikt om jongere mensen zich te laten inleven.

De presentatie en run worden verzorgd door Stefan Lechner en Arnout Siegelaar, onderzoekers van de innovatiewerkplaats Health Space Design (www.healthspacedesign.nl) van de Hanzehogeschool Groningen.

Presentatie 2 | TEDx Talk Koert van Ittersum - The obesity epidemic: it will take the entire village 
Wereldwijd hebben 2,2 miljard mensen overgewicht of obesitas. Wanneer je obesitas terugbrengt naar zijn essentie - een teveel aan lichaamsvet ten gevolge van de overconsumptie van calorieën - is het verleidelijk om te concluderen dat het voorkomen en beheersen van obesitas een puur individuele verantwoordelijkheid is.
Op basis van jarenlang academisch onderzoek concludeert hoogleraar Koert van Ittersum dat het probleem veel te complex is om individueel op te lossen. Het vereist een collectieve inspanning. Van Ittersum roept het hele dorp op - beleidskamers, ondernemers en academici - om hun krachten te bundelen en individuen in staat te stellen de controle over hun calorie inname te vergroten en een gezond gewicht te bereiken en te behouden.