Samenspel tussen circus en dans

Door: Sisi van Halsema

We komen een ruime zaal binnen zonder stoelen. Twee mensen staan in het midden, met elkaar verstrengeld, je kunt nauwelijks onderscheiden welk been van wie is. We kijken naar Screws van Alexander Vantournhout.

Terwijl het mensenpaar zich voortbeweegt, druppelt het publiek langzaam binnen. In stilte kijken we naar het compacte geheel van armen en benen. Later komen nog drie dansers binnen, die zich al net zo complex met elkaar verweven. Het doet me denken aan de gravures van M.C. Escher: de dansers gaan aan de haal met perspectief en logica, het klopt niet, maar toch klopt het perfect. Het doet me ook denken aan de stranddieren van Theo Janssen: bouwsels van pvc-buizen die met behulp van de wind bewegen over het strand.  

Beduusd en onder de indruk blijft het publiek achter als de acrobaten de zaal hebben verlaten. Het duurt even voordat tot ons doordringt dat we ze moeten volgen naar een andere ruimte. In die ruimte hangen twee dansers als vleermuizen op hun kop aan een stalen stellage, waar ze vervolgens de meest ondenkbare toeren uithalen.

In een volgende ruimte zien we Alexander Vantournhout solo dansen met een bowlingbal aan het uiteinde van zijn arm. Hij gebruikt de zwaarte van de bal om zichzelf rond te slingeren door de zaal. Het heeft iets mathematisch, alsof hij danst volgens een natuurwet, maar toch vol overgave.

Zijn voorstelling met de bowlingbal is extra indrukwekkend omdat Vantournhout tijdens zijn circusopleiding een polsblessure opliep, wat funest was voor zijn hoepel-specialisatie. Hij ging verder met moderne dans. De combinatie tussen de twee specialisaties zorgt voor een samenspel van dans en circus tijdens de voorstelling.

Los van de creativiteit van de voorstelling en het talent van de dansers valt nog iets op: het oogcontact tussen de artiesten. Af en toe zie je ze naar elkaar lachen als er weer een moeilijk kunstje is gelukt.

Acrobatiek draait om vertrouwen. Dat vertrouwen blijkt in elke dans uit Screws, maar de eindscène spant de kroon: de acrobaten komen nu voor één keer allemaal tegelijk op en dansen en draaien om elkaar heen als planeten in een sterrenstelsel.

Screws. Alexander Vantournhout. Minerva Praediniussingel.