Noorderzon-wiki

De mens achter de schermen

Vele mensen hebben sinds 1991 een belangrijke rol gespeeld bij Noorderzon. In deze reeks interviews - gestart tijdens ons 20-jarig jubileum in 2010 - vertellen wij de verhalen van een flink aantal betrokkenen en vragen ze hoe ze Noorderzon hebben ervaren in al die jaren. De redactie is in handen van Jacob Haagsma, Harma Zant, Nynke Oele, Femke Eerland en Mark Hospers.

Dit betreft mensen van het eerste uur, zoals Robb Kauffman en Marcel 't Sas of Jo Willems en Jacques van Veen. Uiteraard spraken we ook met het artistieke en productionele team van weleer, met uiteraard Diederik van der Meide aan het roer, Jeffrey Meulman op het programma en Hans Jansen als productieleider. Natuurlijk interviewden wij ook Elly Jonker, die jarenlang productieleider van Noorderzon was.

Noorderzon heeft ook al jaren een ijzersterk muziek programma. Onze redactie sprak met drie belangrijke programmeurs uit ons verleden, maar ook allemaal uit het heden: Peter Sikkema, Hielke Wenselaar en Marcel Roelofs.

De helden van Noorderzon zijn natuurlijk onze vrijwilligers, die wij graag in het zonnetje zetten. Wij spraken onze oervrijwilliger Jo Kuiper en wij spraken met Stefan Wildeman van scoutinggroep de Jutters en met hun voorzitter Saskia Bothof. Uiteraard spraken wij ook met de vrouw die al jaren duizenden broodjes smeert voor ons personeel: Geke Hankel en met onze vrijwilligersmanager Patrick van Lint.

Ook spraken wij met artiesten, die al jarenlang op Noorderzon te vinden zijn, zoals Arno van der Heyden, Vrouw Holland en Frank Schaap.

Wij vroegen eveneens een aantal spelers uit het culturele veld om hun ervaringen met Noorderzon, zo spraken wij met Karen Welling van het Fonds Podiumkunsten en met Henk Scholten van Theater Instituut Nederland (zelf ook een Groninger van oorsprong).

Tenslotte spraken wij met een aantal pachters van het eerste uur, mensen die al jaren hun waren verkopen op Noorderzon: Rein Paalman en Johan Millenaar.

Daarnaast publiceerden wij een aantal verhalen van ons publiek. En deed onze redactie onderzoek naar feiten en fabels over Noorderzon. Zo schreven wij verhalen over de opening van Noorderzon, de herkomst van de naam Noorderzon, over andere Noorderzonnen in de wereld, over onze vormgeving door LS en Ruurd de Boer daarvoor, het gebruik van het Noorderplantsoen, over het aantal dagen, over een sauna midden in het plantsoen en over onze link met theaterfestival De Parade.