Aantal Dagen

Tien of elf dagen

Noorderzon 2010, 19-29 augustus. 29-19=10, dus Noorderzon duurt tien dagen. Zou je denken. Op het eerste gezicht. Behalve dat Noorderzon van 19 tot en met 29 augustus duurde, elf dagen, dus.

Sommige mensen denken dat Noorderzon tien dagen duurt. Zelfs mensen die voor Noorderzon werken, vergissen zich nog wel eens in het aantal dagen. Mogelijk is het net zoiets als met ‘de opening’: ooit was het zo, maar nu niet meer. Noorderzon duurde namelijk meer dan tien jaar tien dagen. In 1994 duurde Noorderzon van 2 tot en met 11 september. In 1996 kon je het festival van 16 tot en met 25 augustus bezoeken. De eerste keer dat Noorderzon officieel elf dagen kende, was in 2002. Toen was het van 15 tot en met 25 augustus feest in het park.

De overgang van tien naar elf dagen heeft vrij geruisloos plaatsgevonden. Dit met het idee dat er dan weinig tot geen discussie over kon ontstaan. Niet dat de organisatie ‘bang’ was voor discussie, maar omdat zo’n discussie de aandacht afleidt van waar het werkelijk om gaat. En ook omdat het festival onofficieel ook al elf dagen duurde. In plaats van op vrijdag, startte het festival nu op donderdag. Eerder startte het festival al de donderdagavond ervoor. Omdat het gebeuren pas ’s avonds begon, werd dit niet als hele dag meegerekend.

Maar waarom stond er op de voorkant van het programmamagazine van 1998 ‘20 t/m 30 augustus 1998’? En op die van 2000 ‘17 t/m 27 augustus 2000’? En waarom staan er in het jaarverslag 2009 de cijfers van tien dagen festival? Dat laatste is nog te verklaren: in 2009 werd de openingsdag afgelast vanwege een weeralarm.

De verwarring blijkt ook uit publicaties over Noorderzon. Hoewel in de meeste artikelen wel de juiste periode wordt genoemd, ‘vergist’ zich af en toe nog wel iemand in het aantal dagen. Het online cultuurmagazine 8 WEEKLY schrijft in 2004: ‘Noorderzon programmeert breed en het publiek is bereid tien dagen lang uit het vaste stramien te stappen.’ Op de site van Marketing Groningen is het bureau voor de toeristische marketing van Groningen, is te lezen: ‘Nog maar een paar weken en dan is het prachtige Noorderplantsoen in Groningen het sprookjesachtige decor van een van de meest populaire evenementen van de stad: Noorderzon. Tien dagen lang, van 19 tot en met 29 augustus, vinden zowel in het plantsoen als op diverse locaties in de binnenstad (‘DownTown’) tal van optredens plaats.’ En het digitale Poparchief van de provincie Groningen meldt: ‘Vanaf 19 augustus staat het Noorderplantsoen in Groningen tien dagen op zijn kop.’

Een geïnterviewde in het Noorderzon-journaal van 21 augustus van het Dagblad van het Noorden doet aan wishful thinking. Op de vraag wat voor haar het Noorderzon-gevoel is, antwoordt ze: ‘Een feestje van twaalf dagen.’ 

Door: Harma Zant