herkomst

Noorderzon. Al minstens twintig jaar draagt het festival deze naam, dus: wie kent ‘em niet? Maar waar komt deze naam vandaan? Weet jij het? Kies hieronder je favoriete urban myth/waarheid:

A: Er is een ongeschreven Groningse regel die voorschrijft dat de namen van culturele activiteiten die (deels) door of in de stad Groningen worden georganiseerd, met ‘Noorder-’ moeten beginnen.

Dit is om te status van Groningen als culturele hoofdstad te benadrukken. Ook is het voor het publiek zo direct duidelijk dat het hier om ‘iets met cultuur’ gaat, zodat ze op basis daarvan kunnen besluiten te gaan/er niets mee te maken te willen hebben. Denk bijvoorbeeld aan Noorderslag (muziek), Noorderlicht (fotografie), Noorderbreedte (tijdschrift) en het Noorder Muziekinstituut (muziekschool). Met de zon als symbool voor de creativiteit in het algemeen die het festival kenmerkt, was de naam ‘Noorderzon’ al snel gekozen.

B: Al voordat Noorderzon Noorderzon heette, zorgden de openingstijden en bijbehorende ‘sonische interferentie’ van Noorderzon’s voorlopers voor veel onrust bij omwonenden, ecologen en hun protegés, en beleidsmakers.

De naam ‘Noorderzon’ werd gekozen als een soort symbolische middelvinger, om aan te geven dat het feest, ondanks alle commotie, toch echt wel tot middernacht (noorderzon) door moest en zou gaan. In de zeventiende eeuw was ‘noorderzon’ namelijk een alledaagse benaming voor ‘middernacht’, het moment dat de zon voor ons onzichtbaar was, maar in het noorden wel straalde.

C: De naam is ontleend aan de locatie die sinds jaar en dag de hoofdlocatie van het festival is: het Noorderplantsoen.

Dit park staat ook bekend om het hoge ‘roségehalte’ van de zomerse bezoekers: tussen juni en oktober drinken veel mensen ’s avonds meegebrachte wijn op (vooral) de grasvelden van het park. Tijdens Noorderzon is dit niet anders: naast van cultuur wordt ook voldoende van drank genoten. Het tweede deel van de naam, ‘zon’ staat, dan ook voor het ‘luchtige’ en ‘zomerse’ van het festival.

D: De bekende uitdrukking ‘met de noorderzon vertrekken’ is de basis voor de naam. Deze uitdrukking betekent ‘stiekem weggaan’.

In geval van Noorderzon slaat het op het voorbijgaande karakter en de impact van het festival op bezoekers. Opeens verrijst er in een park dichtbij je huis een compleet sprookjesdorp met leuke activiteiten en mensen, en ook nog eens met lekker eten. Nadat je even aan dit plotselinge geluk hebt moeten wennen, zit je elke middag en avond in het park en weet je niet meer anders en wil je dat het nooit meer voorbij gaat. Op een brakke maandagochtend fiets je, nog half in een roes, door het park. Met de aanblik van resten van de gezelligheid dringt de harde en toch nog onverwachte waarheid tot je door: het is niet meer.

Door: Harma Zant