Pamflet; Festivals, geen ontkomen meer aan

Geplaatst op: 08 jun 2018

'Festivals, geen ontkomen meer aan'. Investeren in festivals is investeren in belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen. Festivals zijn inmiddels een stuk belangrijker geworden dan nu in het verouderde cultuurbeleid is verankerd, tijd voor verandering.

Daarom presenteren we samen met de andere leden van de Verenigde Podiumkunstenfestivals - meer dan 40 landelijke festivals uit alle regio’s - het pamflet; 'Festivals, geen ontkomen meer aan', waarmee we de recente geschiedenis, het hier en nu én de toekomst van het fenomeen ‘festival’ schetsen. We doen aanbevelingen voor een nieuw cultuurbeleid en er wordt een agenda gepresenteerd voor de komende jaren.

Hiermee proberen we dus aandacht te vragen voor het feit dat juist nu een positieve kijk op de festivals en festivalisering een belangrijke sleutel is in het denken over de hedendaagse hybride kunstensector. 

Het pamflet werd dinsdag 5 juni aangeboden aan Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven en aan de Raad voor Cultuur. De podiumkunstenfestivals denken dat het pamflet een belangrijke aanvulling is op de landelijke discussie over de toekomst van het culturele bestel die nu in volle hevigheid wordt gevoerd. Daarnaast kan het pamflet – gezien de grote spreiding van de podiumkunstenfestivals over het hele land – onderdeel zijn van het startgesprek tussen de minister en de verschillende culturele regio’s op 14 juni en van de gesprekken die daarop volgen.

Nieuwsgierig? Lees hier het pamflet!

Terug