28e editie Noorderzon: een open blik op een donkere wereld

Geplaatst op: 02 sep 2018

Noorderzon trekt 150.000 bezoekers en sluit zonnig af

De 28e editie van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen is op zondagavond 2 september afgesloten met de traditionele Noorderzondag. Elf dagen lang genoten zo’n 150.000 bezoekers van het uitgebreide interdisciplinaire programma, gecombineerd met een vrij toegankelijk zomerfeest in het idyllische Noorderplantsoen. Makers van over de hele wereld presenteerden op deze editie een zeer goed ontvangen en spannende mix aan voorstellingen, concerten, lezingen en meer, verdeeld over verschillende locaties in het Noorderplantsoen en de stad Groningen. Noorderzon 2018 werd op donderdag 23 augustus geopend met een krachtige oproep tot verbeelding en de kracht van kunst, in de openingsspeech van de Belgische theatermaker Sarah Vanhee en aansluitend het virtuoze Inoah van Braziliaanse maker Bruno Beltrão/Grupo de Rua.

Een veelkleurige en avontuurlijke waaier, intimiteit en toegankelijkheid
Met een open blik en als ‘verfrissend’ ontvangen toegankelijkheid verhaalden gezelschappen van over de hele wereld binnen hun diverse disciplines over zwaardere thema´s als suïcide, migratie en een beladen persoonlijk of nationaal verleden dat nu nog altijd zijn (lange) schaduw werpt, en daarmee het heden en de toekomst bepaalt. Van digitale luchtspiegelingen en toveren met pixels bij Adrien M & Claire B uit Frankrijk naar Guillermo Cacace’s (Argentinië) hartbrekende monoloog over onbeantwoorde liefde. Van Jaha Koo’s geniale lost in translation tot aan taboedoorbrekend Russisch Roulette met lokale jongeren van Ana Borralho en João Galante uit Portugal. Een indringend Sovjet-relaas uit Siberië van KnAM Theatre en het speelse, ontroerende NASSIM van Nassim Souleimanpour (Iran/Duitsland) met drie onvoorbereide Groningse acteurs. Noorderzon presenteerde in 2018 met veel plezier een brede, veelkleurige en avontuurlijke waaier aan initiatieven, samenwerkingen en partnerschappen, verdeeld over elf dagen festival en over een grote hoeveelheid locaties in het Noorderplantsoen en in de binnenstad (DownTown) van Groningen.

In veel programmaonderdelen manifesteerde grootsheid zich ook in het kleine: doordat bezoekers een performance, wandeling of film individueel beleefden, was de persoonlijke impact nog groter. Door de overweldigende belangstelling voor het programma zijn er extra voorstellingen toegevoegd voor Lynette Wallworth´s Emmy Award-winnende VR-film Collisions, de magische augmented reality-expositie van Adrien M en Claire B en de Zuid-Afrikaanse Soweto Skeleton Movers. Naast het internationale hoofdprogramma konden bezoekers kiezen uit een divers programma, onderverdeeld in zeven ‘festivals binnen het festival’: een uitgebreid contextprogramma, een programma gemaakt in het Noorden, een veelzijdig muziekprogramma, het letterenfeest Literaturia, het festival voor de jongste gasten Rotor en het containerprogramma.  

Context & verdieping 
Noorderzon wil zoveel mogelijk een dwarsdoorsnede van de actuele stand van zaken in de kunst en de wereld om ons heen geven. Het programma in 2018 besloeg dan ook artistieke bewegingen die niet zonder (maatschappelijke) context kunnen. Dit manifesteerde zich in uitverkochte lezingen van Ruben Terlou, Hans Aarsman en Micha de Winter in samenwerking met Studium Generale Groningen, een breed wetenschappelijk programma in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, Science LinX, Arts in Society en exposities en gesprekken over kunst, duurzaamheid, virtual reality en healthy ageing. De vele nagesprekken direct na een voorstelling onder leiding van een interviewer, vonden ook gretig aftrek: een directe relatie met makers en bezoekers werd daarmee gecreëerd.

Muziekprogramma: Omar Souleyman, Agar Agar, Tamino, Baloji en meer
Op verschillende podia in het Noorderplantsoen en in de binnenstad van Groningen waren (veelal vrij toegankelijke) concerten te bezoeken. In de Spiegeltent speelden onder meer Tamino, Tyler Childers en Dylan LeBlanc & Nicole Atkins. Het vrij toegankelijke Dok in het Noorderplantsoen bood een podium aan o.a. Baloji, Agar Agar, Warhola, Arp Frique en werd zondagavond afgesloten door dancefenomeen Omar Souleyman. In de Lutherse Kerk presenteerde Noorderzon in samenwerking met Soundsofmusic concerten van New Queens of String en het Ruysdael Quartet. Poppodium Simplon en Clash presenteerden met Binkbeats een elektronische avond in Simplon. Nachtclub OOST hostte vijf afterparty’s en was een van de vele partners bij Podium op Zuid. Ook Podium Plataan en het Dwergenpodium boden bezoekers een diverse line-up vol lokale en (inter-)nationale artiesten. 

Opvallende projecten 
Binnen het programma viel een aantal projecten in het bijzonder op. Zo werd de lichtinstallatie LILY van het Groningse kunstenaarscollectief WERC – 300 lichtgevende elementen in de vijver van het plantsoen - door duizenden mensen gefotografeerd. Ook de ongewone geluidswandeling van Johannes Bellinkx trok de aandacht: bezoekers startten in het plantsoen, waarna zij achteruit wandelden door Groningen. Daarnaast was er de eenmalige busreis naar Duisburg, waar een groep enthousiaste theaterbezoekers het nieuwste meesterwerk van de Argentijnse Mariano Pensotti kon bewonderen tijdens de Ruhrtriennale. Deze voorstelling werd gecoproduceerd door Noorderzon en Grand Theatre; het decor is in Groningen gemaakt. Ook werd de twee jaar geleden door Noorderzon geïntroduceerde Mystery Route – waarbij bezoekers van te voren niet weten waar zij heen gaan - weer goed bezocht, evenals de dit jaar ingevoerde Mystery Voorstelling.

Een leven lang nieuwsgierig
Naast het drukbezochte kinderprogramma Rotor op de Speelweide, tien dagen lang voor kinderen van 4 jaar en ouder, kwamen ook ouderen uit Groningen en omgeving in grote getale af op de tweede editie van Stee in Plantsoen. Tijdens drie middagen op een terras in het Noorderplantsoen, konden zij meedoen aan een cursus vloggen, meezingen met klassiekers, dichten met stadsdichter Lilian Zielstra en van de sfeer genieten. 

Mens, Milieu, Materie
Sinds 2009 maakt Noorderzon actief keuzes achter de schermen waarbij gelet wordt op de impact op de omgeving. Deze keuzes zijn onderverdeeld in de hoofdlijnen Mens, Milieu en Materie. Zo werkt de organisatie al een aantal jaren samen met de Voedselbank, waar dit jaar ook Geef een Toegift bijkwam: een initiatief waarbij bezoekers een extra kaartje konden doneren aan mensen die dat niet zelf kunnen betalen. Het aan de Voedselbank gelieerde Quiet Groningen zorgde dat deze kaarten op de juiste plek terecht kwamen. Daarnaast konden bezoekers PLA-bekers verzamelen en omruilen voor een consumptiemunt; van deze bekers wordt granulaat gemaakt voor nieuwe producten voor volgend jaar. Backstage aten crew en artiesten op de drie zondagen tijdens de opbouw en het festival volledig vegetarisch. Noorderzon heeft in 2018 voor de achtste keer op rij het duurzaamheidskenmerk Green Key, niveau goud, ontvangen.

De kunstmedia over Noorderzon

"Op het Groningse Performing Arts Festival wordt met een open en verfrissende blik naar 'zware' thema's gekeken. Theater op z’n best.” 
– Aleksander Hiskemuller, Trouw

“Als iéts de voorstellingen en performances in Performing Arts Festival Noorderzon in Groningen kenmerkt is het de speelse, bijna kinderlijke nieuwsgierigheid waarmee de wereld wordt benaderd. Dit betekent niet dat het gaat om gemakkelijk te verteren niemendalletjes, integendeel, maar de open blik waarmee er naar de ‘zware’ thema’s wordt gekeken is verfrissend en komt daardoor des te beter en harder aan.”
– Aleksander Hiskemuller, Trouw

"Noorderzon bewijst internationale reputatie met multimediale performances en eigenzinnige programmering."
- Annette Embrechts, De Volkskrant 

"Festival Noorderzon in Groningen wordt internationaal al jaren geroemd: in de eigenzinnige programmering draait het niet om grote namen, maar om makers die theater, dans en muziek vanzelfsprekend combineren met hoorspel, film, objectkunst, wandelroutes of virtual reality."
- Annette Embrechts, De Volkskrant

"Het (...) Noorderzon Festival in en rondom het Noorderplantsoen laat de toeschouwer kennismaken met de theatrale betekenis van een blauw sprookjesboek, van rauwe straatdans en van technisch vernuft. Die combinatie is rijk en spannend."
- Kester Freriks, NRC Handelsblad

“Want bedwelmend is het. Door het perfect synchrone dansen, waarin zelfs de hoekige bewegingen elegant en vloeiend zijn. Volstrekte harmonie, zou je zeggen. Een esthetisch wonder.”
- Luuk Verpaalen, De Theaterkrant over Lucy Guerin Inc *****

“Direct daarop begonnen Beltrão en zijn hiphoppers aan een inktzwarte dans, in bijna-donker, als een tergend achterbuurtgevecht, met witte mannen in zwart en zwarte mannen in wit. Gaandeweg braken de dansers los in spetterende moves, waarin zij zichzelf en elkaar leken te overwinnen. Een veelbelovende aftrap van een elf dagen durend feest.”
Eric Nederkoorn, Dagblad van het Noorden over Bruno Beltrão

De 29e editie van Noorderzon vindt plaats van 15 t/m 25 augustus 2019.

Terug