Eerste programma

Geplaatst op: 15 apr 2019

Eerste namen hoofdprogramma Noorderzon

Met trots mogen we de eerste namen bekend maken van het hoofdprogramma! Dit jaar krijgen we wederom bezoek vanuit Ierland, België en Australië. Sidi Larbi Cherkaoui en Colin Dunne stonden allebei al een keer apart van elkaar op Noorderzon maar dit jaar staan deze twee choreografen van wereldniveau samen op het toneel. En van Down Under naar het hoge Noorden is daar ook het oud-bekende Australische acrobatengezelschap Gravity & Other Myths! Volgende maand maken we nog meer programma bekend en op 15 mei begint aansluitend de online voorverkoop voor een selectie van voorstellingen. Alle kaartverkoopdata vind je hier

Colin Dunne & Sidi Larbi Cherkaoui | Session © Koen Broos
Colin Dunne & Sidi Larbi Cherkaoui | Session © Koen Broos

Colin Dunne & Sidi Larbi Cherkaoui | Session

Unieke samenkomst van twee van de grootste choreografen ter wereld 
Session is het onweerstaanbare resultaat van een ontmoeting tussen de wereldberoemde choreografen Colin Dunne en Sidi Larbi Cherkaoui. De Ierse Dunne zag je vorig jaar nog op Noorderzon met zijn bloedmooie en traditiedoorbrekende dansvoorstelling Concert. Sidi Larbi Cherkaoui (Antwerpen) presenteerde meer dan tien jaar geleden zijn Sutra bij ons en staat inmiddels bekend als een van de meest originele en productieve choreografen ter wereld. Door middel van een ontdekkingstocht van klank vinden deze twee totaal verschillende performers uit wat hen verbindt. Session houdt het midden tussen een concert en een dansperformance: de grens tussen beweging en muziek, tussen kijken en luisteren is de inzet van hun spel, van gracieus tot absurd. De muziek is van componist Michael Gallen en musicus Soumik Datta: een uitgestrekte soundscape vol verbindingen tussen het melodisch excentrieke van percussiedans en de ornamentatie (versiering) van Ierse zang.

*Gecoproduceerd door:
Dublin Dance Festival, the Abbey Theatre, Sibiu International Theatre Festival, Julidans, Grand Theatre Groningen/Noorderzon Festival, MC93 - scène nationale de Seine-Saint-Denis - Bobigny, Torinodanza Festival, Teatro Stabile di Torino-Teatro Nazionale, deSingel - Antwerp, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Sadler’s Wells - London, Tanz Köln

Gravity & Other Myths | Out of Chaos © Carnival Cinema
Gravity & Other Myths | Out of Chaos © Carnival Cinema

Gravity & Other Myths | Out of Chaos

Onverschrokken acrobaten vol zelfspot herscheppen de wereld
Waar de meeste kinderen vroeger na schooltijd blind op hun voetbal afrenden, hingen de leden van Gravity & Other Myths middagen lang dubbelgevouwen in de rekstokken. En met resultaat. Het Australische gezelschap, dat in 2017 zorgde voor een daverende Noorderzonopening met de voorstelling Backbone, wordt wereldwijd bejubeld om zijn kracht, durf en voortreffelijke atletische kwaliteiten en explosiever dan ooit. In Out of Chaos… is het circus een ontsnappingsroute. Onderweg boetseren de acrobaten uit de chaos van het leven een nieuw en baanbrekend universum – mét jou. Maar niet zonder zichzelf van hun kwetsbaarste kant te laten zien. Terwijl de artiesten vallen en rollen, stoeien en zwaaien klinkt op de achtergrond een soundtrack van hun hijgende stemmen die vol zelfspot de show – en zichzelf – becommentariëren. Onontkoombaar adembenemend.  

*Gecoproduceerd door Grand Theatre Groningen/Noorderzon

Ruben Smit & Noordpool Orkest (o.l.v. Reinout Douma) | WAD Live

Eerder maakten we bekend dat je op Noorderzon de première ziet van een bijzonder project: de live versie van WAD, overleven op de grens van water en land van filmmaker Ruben Smit, bekend van De nieuwe wildernisWAD live is een muzikale filmhommage aan de rauwe en pure schoonheid van de Nederlandse wadden. Met het 42-koppige Noordpool Orkest voor het filmdoek en regisseur Ruben Smit als verteller gevat in een uniek filmconcert, vol nog niet eerder vertoonde beelden.
De muziek van Boy Edgar Prijs-winnaar Martin Fondse wordt door dirigent Reinout Douma bewerkt in een nieuwe muzikale dramaturgie met veel ruimte voor improvisaties. Het Wad gevangen in beeld en geluid met de nieuwste filmtechnieken: elk jaargetijde, zowel onder als boven water.

Terug