NXTSTP

Van 1 november 2012 tot 31 oktober 2017 maakte Noorderzon officieel deel uit van het Europese festivalnetwerk NXTSTP. NXTSTP is een vijfjarig programma dat voor 50% ondersteund wordt door de Europese Unie in het kader van Culture 2007 Programme en voor 50% door de deelnemende netwerkpartners zelf. NXTSTP maakt het mogelijk voor uitzonderlijke, nieuwe Europese artiesten om een volgende internationale stap te zetten in hun loopbaan en (artistieke) ontwikkeling.

Noorderzon is trots deel uit te hebben gemaakt van dit mooie gezelschap voor de tweede periode van het project, simpelweg NXTSTP The Second Generation genoemd. De leden waren:

Het programma liep van 1 november 2012 tot en met 31 oktober 2017.

 

Over NXTSTP

Acht Europese festivals hebben zich in NXTSTP verenigd om zowel de productie als de internationale circulatie van het nieuwe werk van spannende, nieuwe Europese makers te stimuleren. Om op deze manier bij te dragen aan de artistieke vernieuwing van de podiumkunsten in Europa. De artiesten die wij willen steunen door middel van NXTSTP hebben met eerdere voorstellingen al laten zien dat ze onze steun waard zijn. Ze zijn nu klaar voor een ‘volgende stap’ in hun loopbaan; het op een grotere schaal produceren van nieuwe voorstellingen die op meerdere plekken in Europa (en ook daarbuiten) te zien zijn voor een groot publiek.

Het NXTSTP netwerk coproduceert nieuw werk en geeft daardoor de artiest een broodnodige, bredere basis en een afnamegarantie. Verschillende festivals binnen het netwerk presenteren deze voorstellingen, waardoor internationale circulatie en relatief grote zichtbaarheid gegarandeerd zijn. Deze presentaties op festivals die vaak goed worden bezocht door programmeurs, zorgen voor aanzienlijke spin off voor de artiest. Daarnaast bieden de festivals residentie- of intensieve werkperiodemogelijkheden. Deze residenties zijn een andere manier om artiesten te helpen en om vernieuwing aan te jagen in de podiumkunstensector in Europa.

NXTSTP werd in 2007 geïnitieerd door Kunstenfestivaldesarts in Brussel. De afgelopen vijf jaar – in de First Generation periode –  zijn er 36 voorstellingen van makers uit 12 verschillende landen ondersteund. Deze voorstellingen werden gezamenlijk 1.032 keer gepresenteerd (318 presentaties binnen het netwerk zelf). De eerste vijf jaar werden eveneens ondersteund door de Europese Unie en eerder dit jaar hoorden wij dat de Unie ook positief is over de volgende vijf jaar.

NXTSTP 2012 - 2017

Waarom Noorderzon?

In augustus 2011 kwamen de NXTSTP-partners officieel samen op Noorderzon. Wij werden toen gevraagd deel te nemen aan dit netwerk voor de tweede periode 2012-2017. Wij nemen daarmee eervol het Nederlandse stokje over van De Keuze van de Rotterdamse Schouwburg (lid van 2007-2012). Noorderzon geeft al jaren aanstormende Europese makers de kans hun werk te laten zien aan het avontuurlijke, grote Groningse publiek. Veel NXTSTP-artiesten waren in de afgelopen jaren op Noorderzon te zien (Gisèle Vienne, Edit Kaldor, Philippe Quesne, Charlotte Engelkes, Wunderbaum, BERLIN, Halory Goerger & Antoine Defoort). Daarnaast coproduceert Noorderzon (vaak samen met Grand Theatre Groningen) nieuw werk van internationale makers. Dit coproduceren gaat soms samen met een residentie of werkperiode in Groningen. Het profiel en de activiteiten van Noorderzon passen daarom uitstekend binnen de filosofie van NXTSTP.

Lees meer over NXTSTP op hun website