Station Noord

Noorderzon maakt deel uit van Station Noord, een samenwerkingsverband tussen grote podiumkunstorganisaties in de drie noordelijke provincies.

Over Station Noord
Station Noord is een samenwerkingsverband van de grote podiumkunstorganisaties uit de drie noordelijke provincies. Met gebundelde krachten geven we een sterke impuls aan de talentontwikkeling en het artistieke klimaat in het noorden. Station Noord ondersteunt nieuwe theatermakers om in het noorden hun talenten te ontwikkelen en hun carrières op gang te brengen. Onze makers zijn vernieuwend, divers, van nature geworteld in hun omgeving en geïnteresseerd in een bredere context, niet gebonden aan vorm of disciplines.

Station Noord bestaat uit tien (inter-)nationaal opererende podiumkunstorganisaties met sterke regionale wortels: Jonge Harten Festival, Tryater, Noord Nederlands Toneel, PeerGroup, Oerol, Noorderzon Performing Arts Festival, Club Guy & Roni, Noord Nederlands Orkest, Het Houten Huis en Grand Theatre. De gelieerde partners van Station Noord zijn Loods13, De Noorderlingen, Garage TDI en Meeuw, Jonge Theatermakers. Gezamenlijk bestrijken we de breedte van de podiumkunsten: van teksttheater en performance, via locatie-, beeldend- en jeugdtheater, naar dans en vele vormen van muziek.

De activiteiten van ons netwerk zijn een aanvulling op wat onze organisaties afzonderlijk doen. Binnen nieuwe samenwerkingsvormen creëren we ruimte en kansen voor nieuwe theatermakers. Dat doen we niet alleen door talenten kansen te bieden om hun artistieke dromen vorm te geven, maar ook door ze vanaf het begin te begeleiden.

Grand Theatre Groningen is penvoerder en presentatieplek voor de activiteiten van Station Noord: een onafhankelijke plek voor andersoortige talentontwikkeling. Station Noord wordt ondersteund vanuit de Noordelijke overheden via We the North, door alle deelnemende partners en door het Fonds Podiumkunsten.

Noorderzon ondersteunt Station Noord en de talenten van harte. Ontwikkelingstrajecten zijn niet altijd ‘zichtbaar’, soms wordt er hard gewerkt achter de schermen maar resulteert dat niet per definitie in een voorstelling. En soms wel. Op ons festival laten we met regelmatige onregelmatigheid, voorstellingen, try outs of tussenstanden van Station Noord makers zien.