De Verhalen van Groningen

Groningen, Nederland

www.beeldbankgroningen.nl (2376-038)

De Verhalen van Groningen | vr 24 en za 25 augustus
Kerstvloed 1717

Dit jaar is het 300 jaar geleden dat het Noordzeekustgebied getroffen werd door deze zware stormvloed, die duizenden mensen het leven kostte. Het was de grootste natuurramp van Nederland in de afgelopen vier eeuwen. Hoe verhouden wij ons nu ten opzichte van water en natuur? Deze vraag doet ook vandaag de dag menig discussie oplaaien. Klimaatverandering, de ontkenning van Trump, het smelten van ijskappen, natuurrampen en het belang van een gezamenlijk klimaatakkoord zijn onderwerpen die dagelijks in het nieuws komen. Daarmee is dit thema actueler dan ooit. Om deze reden neemt De Verhalen van Groningen je op 24 en 25 augustus mee door het verleden, heden en de toekomst van de kracht van het water.

18:00-19:00 Verleden: 'De verwoestende bende van de verschrikkelijke Neptunus'
Kom luisteren naar het heftige verhaal van kerstnacht 1717. En hoe de gebeurtenissen tot deze nacht ertoe leidde dat er een vloedgolf door Stad en Ommeland raasde tot aan de voet van de Martinitoren. Hoe kon het zo misgaan en wat werd ervan geleerd?   

19:00-20:00 Heden: De kracht van het water door de ogen van kunstenaars
16 Internationale kunstenaars tonen hun werk langs de Noord- Groningse kust, geïnspireerd op de Kerstvloed van 24 december 1717. De kunstenaars zijn oa afkomstig uit hedendaagse vloedgebieden als Indonesië (zeebeving, 2004), Japan (tsunami, 2011) en de Verenigde Staten (Katrina flood, 2005). Kom luisteren naar het inspirerende verhaal van deze kunstenaars vertolkt door Anja Reenders.

20:00-22:30  Toekomst: Climate at Stake ism National Geographic
Wat in het buitenland gebeurt heeft effect op Nederland en andersom; klimaatverandering is daarvan het ultieme voorbeeld. In samenwerking met the National Geographic Channel presenteren we een indrukwekkende film over de gevolgen van klimaatverandering: Before the Flood
 

De Verhalen van Groningen | za 26 augustus
Pop in Groningen

De Verhalen van Groningen organiseert in samenwerking met het Poparchief en Rockumentary Grunn een programma op Noorderzon waarin een ode wordt gebracht aan de Groninger popgeschiedenis. Op zaterdag 26 augustus zijn in de Horatio-tent tien ‘Rockumentaries’ te zien over verschillende onderwerpen uit de provinciale muziekgeschiedenis. ’s Avonds wordt nagepraat over de Groninger springtij en de opkomst van house, techno en hiphop in de provincie. Carmen Schilstra praat met verschillende gasten uit de Groninger popscene over de muziekgeschiedenis van Groningen.

Rockumentary Grunn
Rockumentaty Grunn is een project waarbij amateur-filmmakers met bijzonder archiefmateriaal een korte documentaire over een onderwerp uit de Groninger popgeschiedenis maken. Daarbij krijgen ze hulp van een professioneel filmmaker uit Groningen. Het archiefmateriaal wordt overgedragen aan het Gronings Audiovisueel Archief (GAVA) en wordt gebruikt om een korte ‘Rockumentary’ van te maken. De nadruk ligt op onderwerpen uit de provinciale muziekgeschiedenis. Het afgelopen jaar zijn er tien Rockumentaries gemaakt door verschillende amateurs en filmmakers.

Programma: 
14:00-17:00  Rockumentary Grunn: Doorlopende minidocumentaires over de Groninger popgeschiedenis in de volgende volgorde:
1. ‘Het verhaal van Eemspop’ – terugblik op het Eemspop festival in Uithuizen.
2. ‘Victors Village’ – Hoe moeilijk is het voor een Oost-Groningse band om door te breken?
3. ‘Het onbeminde bemind’ – Portret van de jaarlijkse ZomerFietsJazzTour
4. ‘Bob Dylan in de polder’ – Fietste Bob Dylan naar Noordpolderzijl of niet?
5. ‘Little Ritz and his Rocking Butterflies’ – Portret van de meest invloedrijke Groninger rock’n rollband uit de jaren vijftig.
6. ‘Downstage, A Good Night Out’ – Over de kelderbar van Vera
7. ‘Repetition Works’ – De opkomst van repetitiecomplex het Viadukt
8. ‘Turn It On’ – Een ode aan Harry Rijnbergen
9. ‘Come Correct’ – Over de hiphopscene uit Stadskanaal
10. ‘Open the Gate’ – Hoe Vortex een monumentale clip maakte in de vesting Bourtange

17:30-18:30    Verhalen uit muziekstad Groningen, door Igor Wijnker m.m.v Lou Leeuw
18:30-19:30    Pop in Groningen: Groninger Springtij
19:30-20:30    Pop in Groningen: House, techno en hiphop
20:30-21:30    Pop in Groningen: Groninger Springtij
21:30-22:30    Pop in Groningen: House, techno en hiphop