UMCG, Aletta Jacobs SPH, Gemeente, Hanze, HANNN

ESCAPE ROOM: KRAAK DE CODE VOOR GELUK

Groningen, Nederland

Kees van de Veen

ESCAPE ROOM: KRAAK DE CODE VOOR GELUK

Groningen, Nederland

Kees van de Veen

#Geluk #Gelukkig. Als we social media mogen geloven, zijn we allemaal blij. Maar stiekem hebben we allemaal baaldagen, zorgen, onzekerheden en stress. Gelukkig maar! 
Wil je meer weten over mentale gezondheid? Kom dan op 21 augustus naar de Horatio Tent. Ga in gesprek met experts, kraak de ‘code voor geluk’ in de Escape Room en vind je weg naar buiten! 

Middagprogramma 14:00 - 17:00 (gratis toegankelijk)
Bertus Jeronimus, Anne Margit Rietsema en Vera Heininga (Rijksuniversiteit Groningen)

Ieder Kind is Anders: Voel jij wat ik voel? Vlinders in je buik, koken van woede, een brok in je keel… gevoelens voelen we vaak ergens in ons lichaam. Maar voelt iedereen dat even sterk? En voelen kinderen, jongeren en volwassenen gevoelens op dezelfde plek? Doe mee aan de test en ontdek het zelf!

Philip Kocken Mindfulness met kinderen
Wat is mindfulness, wat kan het voor je betekenen, hoe kun je het toepassen in het dagelijks leven om met drukte, druk, stress en ongemak om te gaan en .. om liever te zijn voor jezelf?
Liekes liefdesbrieven

Voor al uw lokroepen op locatie
Krijg je stiekem de kriebels van die leuke jongen uit je klas? Wil je aan je oma zeggen dat ze de grappigste allertijden is? Je vader de beste van iedereen? Of wil je misschien jezelf iets liefs vertellen, maar weet je niet goed hoe? Schuif dan aan bij Liekes Liefdesbrieven. Gewapend met een typemachine, een stapel liefdesletters, snoep natuurlijk -  en waar nodig - pleisters voor op je zere hart, zit zij klaar om samen met jou de prachtigste liefdesbrief te schrijven.

Escape Room: Kraak de ‘code voor geluk’
Guusje (9) is verslaafd aan haar telefoon. Snapchat is haar beste vriend, Nashville haar favoriete Instagramfilter. Dagelijks tuurt ze uren op haar schermpje en stuurt ze filmpjes en foto’s de wereld in. Ieder half uur (liefst nog vaker) kijkt ze hoeveel reacties ze heeft. Soms vergeet ze gewoon dat je van een leven zonder telefoon ook heel #happy kan worden! Help jij haar ontdekken hoe? Kom naar de Escape Room en kraak de code voor geluk.

Avondprogramma vanaf 20:00 uur

Agnes Schilder (Hanzehogeschool Groningen) | Lessen in geluk
Gelukkig zijn, dat wil iedereen wel. Maar hoe bereik je dat? Wat maakt mensen gelukkig en hebben we zelf invloed op ons geluk? Word je gelukkig als je beter presteert of presteer je beter als je gelukkig bent? Worden we gelukkiger naarmate we ouder worden? Is er een relatie tussen gezondheid en geluk? Is geluk inderdaad een keuze of denken we dat maar en is geluk helemaal niet zo maakbaar als sommige mensen beweren?

Peter de Jonge (Rijksuniversiteit Groningen) | Hoe gek – en gelukkig – is NL?
Nederlanders behoren tot de gelukkigste mensen in de wereld. Toch hebben velen last van psychische klachten zoals depressie en burnout. Hoe valt dit met elkaar te rijmen? We gaan hierover in gesprek met het publiek en geven eenvoudige tips voor een gelukkig(er) leven. Dit doen we aan de hand van een verhaal en resultaten van het onderzoeksproject hoegekis.nl.

Susanne Scheibe  (Rijksuniversiteit Groningen) | Herkennen van emoties, empathie en de kracht van verschillende generaties
Waarom is het herkennen van emoties belangrijk? Hoe maakt dit deel uit van empathie? Hoe meten we deze vaardigheden en wat toont onderzoek aan over de leeftijdsverschillen tussen jongvolwassenen en ouderen? Schuif aan bij Susanne Scheibe, krijg antwoord op deze vragen en toets gelijk hoe goed jij bent in het herkennen van emoties. Na de korte online test krijg je direct feedback op jouw resultaat.

Escape Room: Kraak de code van geluk
Guusje (34) leeft voor social media. Instagram is haar beste vriend, Nashville haar favoriete filter, #happy haar meest gebruikte hashtag. Op Strava deelt ze gretig haar hardlooprondjes met vrienden. Nou ja, alleen de snelle rondjes. Haar dagelijkse schermtijd: twee uur en 36 minuten. #oeps. Tegenover vrienden houdt ze vol dat het om anderhalf uur gaat. Haar leven is een aaneenrijging van likes. Maar achter de fake filters en happy hashtags schuilt iemand die vergeet te genieten van het ‘echte’ leven. Help Guusje en kraak de code voor geluk!


Van 4 t/m 13 oktober staat de Healthy Ageing Week eveneens in het teken van mentale gezondheid. Houd www.meergezondejaren.nl in de gaten voor meer informatie.


NB: *Aan de deur kan je voor €3.- een entreekaartje kopen, de opbrengst gaat naar het Huis voor kwetsbare moeders van Martinizorg: een opvangplek voor moeders en zwangeren in Groningen. Kijk hier voor meer informatie.

Credits

Dit is een productie van HANNN, UMCG (ERIBA en Healthy Ageing Team), RuG, Hanzehogeschool Groningen, Aletta Jacobs School of Public Health en Gemeente Groningen. 

Toon alle credits