Duurzaamheid en toegankelijkheid op Noorderzon

Geplaatst op: 06 aug 2019

Hardcups, koffiedik inzamelen, mobiele ramps voor rolstoelen, duurzame merchandise, kaartjes doneren en voedsel voor de geest: Noorderzon heeft bewustwording en duurzaamheid al jarenlang hoog in het vaandel staan, zo ook tijdens deze editie. Samen met onze partners zijn we constant bezig met innovaties en faciliteiten die duurzaamheid en toegankelijkheid in alle facetten verbeteren. Tijdens het festival kom je daarvan heel veel zichtbaar - en onzichtbaar - tegen. 

Hardcups, porselein en wijn uit fusten
Een uitdaging voor een groot publieksevenement als Noorderzon is het terugdringen van de hoeveelheid plastic afval. In samenwerking met biersponsor Hertog Jan draait Noorderzon dit jaar mee in de landelijke campagne Never Give Up On Your Cup. Van bier tot fris, alle drankconsumpties worden dit jaar geschonken in zogeheten hardcups (bekers gemaakt van herbruikbaar hardplastic), waarmee de hoeveelheid wegwerpplastic enorm wordt teruggedrongen. Bezoekers kunnen zonder statiegeld gebruik maken van hardcups. Wel wordt een beroep op hen gedaan om deze terug te brengen bij de bar. Andere maatregelen tegen plastic afval zijn het gebruik van porseleinen kopjes en duurzame kartonnen bekers in de Theetuin. Daarnaast werkt het festival nauw samen met Waterbedrijf Groningen om bezoekers te stimuleren zelf waterflesjes mee te nemen die ze kunnen vullen met schoon en gratis drinkwater bij meerdere watertappunten. Waterflesjes worden dan ook niet meer verkocht. Liever een wijntje? Onze huiswijnen worden dit jaar geleverd in fusten, wat veel afval en een enorme besparing bij transport oplevert.

Koffiedik, pachters en backstage
In het kader van hergebruik werkt Noorderzon dit jaar samen met Harrie de Vries (Hoogeland Catering) door tijdens het festival koffiedik in te zamelen voor zijn oesterzwammenkwekerij in Boerderij de Mikkelhorst. Op Noorderzon proeven bezoekers gelijk het resultaat in zijn handgemaakte oesterzwambitterballen. In samenwerking met de pachters worden in het plantsoen zoveel mogelijk biologisch, seizoensgebonden en fairtrade eten geserveerd, met uitsluitend duurzame bordjes, servetten en bestek. Er zijn vegetarische, veganistische en glutenvrije opties. Backstage eten crew en artiesten elke zondag volledig vegetarisch en maken gebruik van herbruikbare waterflessen, gedoneerd door Waterbedrijf Groningen. Pachter Cow & Chicken heeft daarnaast hun menukaart in braille vertaald en heeft een aantal dagen een gebarentolk achter de balie staan.

Biodiesel, zonne-energie en merchandise
Dit jaar maken we wederom gebruik van GoodFuels (‘renewable’ biodiesel), draait er een pilot met aggregaten op zonne-energie, slimme schakelkasten en bestaat de lintverlichting in het park volledig uit LED. De crewkleding en merchandise verkrijgbaar in de Noorderzon Shop, verzorgd door P&P, is zoveel mogelijk ‘salvage’: deze lijn is geheel gemaakt van gerecyclede materialen zoals katoen en PET (plastic).

Inclusief beleid
Duurzaamheid strekt bij Noorderzon ook tot het sociale domein. We proberen ieder jaar op innovatieve wijze het festival toegankelijk te maken voor een zo’n breed mogelijk publiek. Samen met Toegankelijk Groningen verbetert Noorderzon de rolstoelvriendelijkheid op het festivalterrein en bij de voorstellingslocaties. De samenwerking met Innofest – een project wat festivals inzet als proeftuin voor innovaties uit het bedrijfsleven en academische wereld -  brengt dit jaar naast vele andere innovaties ook de rolstoelbank. Deze uitvouwbare bank zorgt ervoor dat vrienden, familie en medebezoekers eenvoudig op ooghoogte van rolstoelgebruikers kunnen plaatsnemen. Nieuw dit jaar is ook mogelijkheid voor bezoekers in een rolstoel om een mobiele ramp aan te vragen bij containervoorstellingen op de Leliesingel.*  Inclusiviteit vertaalt zich ook door in het vrijwilligersbeleid: iedereen is welkom om onderdeel te worden van de 800-koppige crew. Hiervoor werken we onder meer samen met New Faces, een project dat nieuwkomers koppelt aan festivals, en met coaches van Link050. 

*NB: Je kunt het beste even informeren bij de kaartverkoper op locatie of een mobiele ramp mogelijk is.


Gebarentolk en Geef een Toegift
Noorderzon werkt dit jaar wederom samen met het Clubhuis voor Doven, waarmee we voorstellingen selecteren uit het programma die geschikt zijn voor doven en slechthorenden. Ook is er op vier momenten een gebarentolk aanwezig: tweemaal op donderdag bij Arno’s Aperitief, bij de voorstelling van Illustere Figuren en bij de lezing van Menno Schilthuizen. Daarnaast doen we dit jaar voor de tweede keer mee aan de landelijke campagne Geef een Toegift, een initiatief van De Verenigde Podiumkunstenfestivals. Hiermee worden bezoekers opgeroepen om een entreekaartje te kopen voor iemand met minder financiële middelen. Bij aankoop van een ticket kunnen bezoekers dus kiezen of ze een of meerdere extra kaartje(s) achterlaten voor een onbekende. Met de hulp van Stichting Quiet Groningen wordt gezorgd dat deze bij de juiste personen terecht komen. Noorderzon doneert daarnaast 150 linnen tasjes aan Voedselbank Groningen, zodat een grote groep gezinnen ook van het festival kan genieten.

Sustainable Sunday
Voor de derde keer organiseert Noorderzon Sustainable Sunday, met een middag- en avondprogramma waarin wordt stilgestaan bij recente, duurzame ontwikkelingen. Dit jaar wordt er gekeken naar hoe we als festival en als stad omgaan met water, en hoe we daar mee om kunnen gaan, onder de noemer: FOCUS H2O. ’s Middags staat een gesprek met het Waterbedrijf, Provincie Groningen en Innofest op het programma, ’s avonds een talkshow. 

Terug