Wanneer de nuance ver te zoeken is

Geplaatst op: 22 aug 2015

Wanneer de nuance ver te zoeken is, ben je op de derde (prachtige) dag van je festival een reactie aan het schrijven over een klein incident dat plaatsvond rond een kunstwerk op het festivalterrein van Noorderzon. Een klein incident dat vanwege een bijzonder stemmingmakende kop in Dagblad van het Noorden, een enorme status heeft gekregen.

Op vrijdag 21 augustus waren twee bezoekers van Noorderzon het niet eens met de inhoud van een beeldend kunstobject, dat door Galerie SIGN binnen de context van ons festival werd geprogrammeerd. Er volgde een poging tot vandalisme dat door een nabije medewerker van Noorderzon een halt toe werd geroepen. Deze medewerker werd vervolgens verbaal ernstig bedreigd door het tweetal. Noorderzon heeft daaropvolgend samen met Galerie SIGN besloten om – tot nader order – het kunstwerk buiten zicht te stellen.

Waarom? Zwicht Noorderzon voor bedreigingen? Laat Noorderzon zichzelf censureren?

Nee. Niets van dat al. Wat alle berichtgeving, ook van media die ons festival heel goed kennen, nalaat te vermelden, is dat Noorderzon geen afsluitbaar museum, galerie of andere tentoonstellingsplek is met alarmapparatuur, een voordeur en een achterdeur etc... Noorderzon is een heel groot festival, met een openbaar festivalterrein (het Noorderplantsoen) waar dagelijks tien- tot vijftienduizend mensen komen. Het festival wordt georganiseerd door een relatief klein team aangevuld met 800 vrijwilligers. Een grote familie.

Een festival is ook een hele praktische operatie. Er gebeurt van alles, en besluiten moeten snel worden genomen. Op het moment dat er dreigementen plaatsvinden aan het adres van je familie, dan onderneem je actie. Actie die vooral bedoeld is om het directe gevoel van veiligheid te waarborgen. Dat is exact wat er gebeurd is op Noorderzon. Wij hebben besloten om per direct het gevoel van veiligheid bij al deze hardwerkende mensen, en natuurlijk ook de bezoekers weer te normaliseren, door het kunstwerk af te sluiten. En om in een later stadium (en dus niet op een bijzonder drukke 2e festivalavond, waarin de focus op al die andere tientallen voorstellingen, crowdcontrol etc. etc. etc. ligt) in zekere rust en met een helder hoofd op zoek te gaan naar een oplossing.

Kortom, waar ging en gaat het ons om: de veiligheid van ónze mensen en de veiligheid van óns publiek. Praktische redenen voor een praktische keuze gemaakt tijdens een heel groot festival, waar dit kunstwerk slechts een fractie van deel uitmaakt. Het kunstwerk had in principe ook een tent, een hek of een container kunnen zijn. Dat was voor ons hetzelfde verhaal geweest.

Voordat wij echter in alle rust (vandaag) hebben kunnen zoeken naar een oplossing, heeft de kunstenaar zelf (buiten curator SIGN om) het besluit genomen om contact te hebben met de krant omdat Noorderzon zou zwichten voor dreiging. De krant heeft besloten deze stelling over te nemen op de voorpagina, in een artikel waarin bovenstaande nuance mist. Een artikel dat nu ook een eigen leven is gaan leiden, waardoor de nuance verder en verder naar de achtergrond verdwijnt.

Het is aan u om te bepalen wat u de juiste lezing vindt. Zwicht Noorderzon alleen maar, of mag de context en de praktijk van een groot festival op een topdag, met prachtig weer, en duizenden mensen in een vrij toegankelijk plantsoen meetellen in een overweging rond een oordeel over Noorderzon. Of dat het feit dat Noorderzon te allen tijde voor de veiligheid van familie en van vrienden zou kiezen. Ook vandaag, na toch een groot aantal verwensingen en tikken op de vingers die wij hebben gekregen via allerlei kanalen.

Vandaag schreef De Volkskrant over Noorderzon:
“Zo zorgeloos en zonnig als het volgestroomde Noorderplantsoen donderdag tijdens de openingsavond oogt, met ijsjes en grasvelden vol vertier, zo verontrustend en confronterend zijn de statements die je binnen hoort, in tenten, theaters en kerken.”

Noorderzon is een groot kunstwerk in de openbare ruimte. Sociaal en artistiek. Een dorp met duizenden bewoners van allerlei pluimage. En ja ook vandaag is het weer zonnig in het Noorderplantsoen. En ja, wij zijn en blijven makelaar in artistieke ontmoetingen en gesprekken. Wij laten dat gesprek zoals altijd aan het publiek zelf, en ook nu is het aan u.

Noorderzon

 

Lees ook ons eerste statement en het persbericht van SIGN en onze reactie daarop.
Daar is op 26 augustus een persverklaring aan toegevoegd.

 

Terug